Inget tyder på att sprututbyte ökar missbruket, säger Charlotta Pedersen, samordnare missbruks- och beroendevården Foto: Patrik Widegren/SVT

Missbrukare på Gotland erbjuds sprututbyte

Uppdaterad
Publicerad

Region Gotland sällar sig nu till de kommuner och landsting som erbjuder sprututbyte. Från och med idag erbjuds alla drogmissbrukare över 18 år att få byta sina sprutor hos psykiatrin i Visby.

Tanken är att minska sjukdomar och smittspridning.

– Eftersom det är begränsad tillgång på kanyler och sprutor, filter och koppar, så delar man ofta, vilket ökar smittspridningen, säger sjuksköterskan Charlotta Pedersen, som är samordnare inom den integrerade missbruks- och beroendevården vid Region Gotland.

Gotland

Regionen uppskattar att det finns ett tiotal personer som regelbundet injicerar droger och ett 60-tal som injicerat droger de senaste fem åren.

Målet: alla ska vara drogfria

Förhoppningen är att få in personer som inte ofta kommer i kontakt med vården och därmed lättare kunna ge hjälp. 

– Den patientgruppen hoppas vi att kunna fånga i och med sprututbytesverksamheten för att sedan slussa vidare till annan vård. Målet är absolut att alla ska vara drogfria, säger Charlotta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet