Gotlands smittskyddsläkare Maria Amér redovisade hur man har arbetat med smittspårningen på ön. Foto: SVT/ Adam Ihse / TT

Risk för felaktiga provsvar för 1900 tester på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Felaktigt material har använts för provtagning av pågående covid-infektion, så kallade PCR-prov både på Gotland och i Stockholm. Det visar en undersökning Region Gotland gjort tillsammans med Karolinska Universitetslaboratoriet under fredagen.

Enligt Regionen gäller det på Gotland prov som är tagna mellan den 9 och 18 november i egenprovtagningen för covid-19. Totalt handlar det om 1900 provrör som används och som riskerar ha för låg känslighet.

– Det är allvarligt att felaktigt material använts men samtidigt bra att det upptäcktes i kvalitetsgranskningarna som genomförts, säger Maria Amér, smittskyddsläkare i Region Gotland i ett pressmeddelande.

Enligt ett pressmeddelande är det positiva svaren korrekta, men eftersom känsligheten var för låg missade man de prov som innehöll små virusmängder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon hör ni Elda Sparrelid, regionens chefläkare om hur patienter kunde få fel provsvar. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet