Kvinnan misstänks ha ändrat en annan kvinnas adress och ha beställt erotisk film i hennes namn. Foto: TT

Misstänks ha stulit identitet – beställde erotisk film

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan öppnade konto på en dejtingsida i en annan kvinnas namn och beställde sen erotiska filmer, enligt åtalet. Nu misstänks hon för brott mot en lag som infördes för bara ett år sen.

En 33-årig kvinna från Mjölby åtalas nu för olovlig identitetsanvändning. Hon ska vi upprepade tillfällen ha utgett sig för att vara en annan kvinna, enligt åtalet. 

– Det är en kvinna som har velat trakassera en annan kvinna hon är bekant med. Den åtalade menar att målsägande har uppträtt illa mot henne, så det här är någon slags hämnd. Om det verkligen är så vet jag faktiskt inte, det är inte utrett, säger Britt-Louise Viklund, kammaråklagare i Linköping.

Öppnade konto på dejtingsida

Först ska 33-åringen ha öppnat ett konto i kvinnans namn på en dejtingsida där även adress och telefonnummer framgick. Det ledde till att kvinnan kontaktades av okända genom sms och telefonsamtal.

Sen beställde hon erotiska filmer och tidningsprenumerationer, enligt åtalet. Dessutom ska hon ha utfört flyttanmälan och eftersändning av post till en adress på annan ort. 

Kvinnan erkänner i förhör att hon öppnat konto på dejtingsidan och beställt en prenumeration. 

– Hon kommer inte ihåg, det är möjligt hon har gjort mera men hon minns inte. Det som framgår i utredningen är att hon skapat en epostadress som använts på dejtingsidan, och samma epostadress har sen använts för beställningarna, säger Britt-Louise Viklund.

Ovanligt ärende

Lagen om olovlig identitetsanvändning trädde i kraft 1 juli 2016. Den syftar till att motverka missbruk av identitetsuppgifter och ger den drabbade större möjligheter att tillvarata sin rätt. 

– Det är första gången jag har ett sådant här ärende. Det är en bra lagstiftning, det är i sådana här situationer den är meningen att användas, säger Britt-Louise Viklund. 

Den som fälls för olovlig identitetsanvändning kan vänta sig ett straff på böter eller fängelse i högst två år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.