Foto: TT

Misstänkt bedragare ringer upp sverigefinnar

Uppdaterad
Publicerad

Norrköpings kommun kommer göra en polisanmälan efter att en man ringt äldre sverigefinnar och sagt sig kunna hjälpa dem med skyddsutrustning. Mannen har uppgett att han ringer från kommunen vilket gör att kommunen misstänker att det handlar om försök till bedrägeri.

– Det rör sig hittills om två samtal till äldre kvinnor som jag vet om och han som ringde talade bra finska, säger Raija Arvidsson, samordnare för finska språket på Norrköpings kommun.

Skyddsutrustning

Samtalen ringdes under tisdagen och onsdagen denna vecka. Mannen lär ha sagt att alla sverigefinnar här måste använda munskydd och skyddshandskar.

– Han ska ha sagt att han kan hjälpa dem skaffa det och handla åt dem. Han ville då komma hem till dem för att utföra detta. Men kvinnorna förstod att det var något ”lurt” med detta och la på. Därför vet jag inte om det var pengar inblandat.

Polisanmälan

Norrköpings kommun skriver på sin hemsida att de inte ringer sådana här samtal och de misstänker därför att det kan handla om försök till bedrägeri riktat mot sverigefinnar. Kommunens säkerhetsavdelning kommer därför göra en polisanmälan.

– I Norrköping finns det, mellan tummen och pekfingret, ungefär 10 000-15 000 sverigefinnar om man ser till första, andra och tredje generationen. Sett till den första generationen som kom under 60- och 70-talen rör det sig om cirka 3 000 personer. I Sverige får vi inte registrera folk efter etnicitet, så det går inte att säga hundraprocentigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet