Misstänkt bombman i Åby åtalas för rörbomb

Uppdaterad
Publicerad

Mannen i 30-årsåldern som greps av polis i somras misstänkt för att ha hanterat en bomb i Åby utanför Norrköping åtalas nu vid Norrköpings tingsrätt. Mannen misstänks för flera brott.

Enligt åtalet misstänks mannen ha hanterat en explosiv vara utan att ha haft tillstånd till det. Enligt åtalet bör brottet bedömas som grovt, eftersom bomben bland annat varit av särskild farlig art, samt varit liten och lätt att ta med sig dolt.

Det var i slutet av juli som bland annat nationella bombskyddet fick rycka ut till Åby efter att polisen påträffat 30-åringen med en bomb på sig. Polisen gick tidigt ut och bekräftade att det rörde sig om en rörbomb. Enligt förundersökningen hade mannen bomben på sig i en ryggsäck.

Norrköping

Mannen åtalas samtidigt för flera andra brott däribland brott mot knivlagen, ringa narkotikabrott, vapenbrott och stöld.

Bild på den aktuella rörbomben från förundersökningen efter att den detonerats av polisen. Foto: Polisen

I klippet pratar polisen som händelsen i somras:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet