Foto: Jeppe Gustavsson / SVT

Misstänkt för dubbelmordet häktas – DNA knyter mannen till platsen

Uppdaterad
Publicerad
Den man i 25-årsåldern som suttit anhållen misstänkt för morden på ett äldre par i Mantorp är nu häktad på sannolika skäl misstänkt för mord. Brottsmisstanken baseras på tejpinköp och DNA-spår från brottsplatsen.

– Linköpings tingsrätt har häktat mannen på sannolika skäl misstänkt för de bägge morden, säger Eva Nemec Nordh, vice chefåklagare.

Det var den 12 juni som anhöriga till paret larmade polisen efter att de hittat kvinnan och mannen döda i sin bostad.

”Var rejält tejpade”

– Ett gift par påträffades döda i sitt hem, de hade utsatts för kraftigt våld och var rejält tejpade. Det var ingen tvekan om att det låg brott bakom, säger utredare Gunilla Broman vid polisen.

LÄS MER: Dubbelmordet i Mantorp – detta har hänt

Polisen kunde snabbt se tecken på grovt våld och inledde en förundersökning om mord. I fredags greps och anhölls en man i 25-årsåldern i Jönköpings län misstänkt på sannolika skäl för morden, vilket är den starkaste misstankegraden.

”DNA matchade med det på brottsplatsen”

– Den misstänkte mannens DNA matchade med det på brottsplatsen, säger åklagaren.

Polisens tekniker har gjort en omfattande brottsplatsundersökning. De har säkrat DNA och uppemot 1.000 förhör har hållits. Den tejp som paret bundits med har också kontrollerats och köp av tejper har kontrollerats, vilket lett polisen till ett antal personer som hörts och sedan topsats.

Nytt intensivt arbete

Under måndagen begärde vice chefsåklagare Eva Nemec Nordh mannen häktad och under måndagseftermiddagen häktades mannen. Nu fortsätter ett nytt intensivt arbete där den misstänkte mannen ska kartläggas. Vissa beslag skall också analyseras, säger vice chefsåklagaren under en presskonferens som hölls efter häktningsförhandlingen (se pressträffen på SVT Play).

I nuläget finns ingen mer misstänkt person, men det kan komma att förändras.

– Det får utredningen utvisa men det kan inte uteslutas, säger Eva Nemec Nordh.

Den misstänkte mannen, som är okänd sen tidigare nekar till brott. Åtal skall vara väckt senast den 18 oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dubbelmordet i Mantorp

Mer i ämnet