Försvararen hävdar att det är hennes klient som är det verkliga offret. Foto: SVT

Misstänkt för gruppvåldtäkt i Visby kräver skadestånd

Uppdaterad
Publicerad
En av de män som misstänktes för en anmäld gruppvåldtäkt mot en funktionshindrad kvinna på Gotland begär skadestånd av staten.

Advokaten, som den tidigare misstänkte anlitat, skriver i skadeståndsansökan att den mycket stora publiciteten i ärendet samt att mannen tvingades fly till en annan ort utgör skäl till ”att i betydande omfattning höja ersättningsbeloppets storlek jämfört med vad som normalt utgår enligt JKs praxis.”

Alla misstänkta släpptes

Mannen anhölls 2 oktober i fjol som skäligen misstänkt för grov våldtäkt tillsammans med ytterligare fyra män. Alla de misstänkta släpptes efter tre dagar.

Händelsen fick stor uppmärksamhet i media och ledde bland annat till demonstrationer och hot mot den förste åklagaren som hade hand om fallet. Några män av utländsk härkomst hängdes ut i sociala medier som misstänkta för våldtäkten. Polisen tvingades under en period i oktober att förstärka sin närvaro på ön.

Advokaten till kvinnan som anmälde våldtäkten sa att hon kände sig ifrågasatt och hade mått mycket dåligt av det som hänt.

Utredningen lades ner

Den 11 januari i år beslutade åklagare Åke Olsson att lägga ner utredningen. Han ansåg sig inte kunna styrka att något brott hade begåtts. Han sa så här vid tillfället:

– För att det ska vara fråga om våldtäkt så måste jag kunna bevisa att målsäganden har varit utsatt för våld eller hot och att man därigenom utsatt henne för ett sexuellt övergrepp. Det kan jag inte bevisa till att börja med. Jag kan också säga att målsäganden inte påstår att hon varit utsatt för våld eller hot, säger Åke Olsson som inte heller kan bevisa att kvinnan varit i en särskilt utsatt situation.

”mycket stort lidande”

Den tidigare misstänkte mannens advokat skriver också så här. ”Det är självklart att de här typen av publicitet och reaktioner som den synnerligen skamfyllda och allvarliga brottsmisstanken och frihetsberövandet gett upphov till, medfört och alltjämt medför ett mycket stort lidande för min klient och hans familj.”

Det önskade skadeståndsbeloppet har inte specificerats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer