Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Boende i närheten av det misstänkta föremålet får utrymma sina lägenheter. Hör deras reaktioner i videon ovan. Foto: Carl Bruno Tersmeden

Misstänkt föremål i Åby – bostäder utrymdes

Uppdaterad
Publicerad

Det var ett stort polispådrag i Åby, Norrköping under lördagen. Bombskyddet var på plats och avlägsnade ett misstänkt föremål. Samtidigt fick boende i området evakueras till en kyrka. På lördagskvällen anhölls en man i 25-årsåldern efter förhör med polisen.

Mannen anhölls först skäligen misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Brottsrubriceringen ändrades under söndagen till olaga hot i väntan på den tekniska undersökningen av föremålet och kan komma att ändras igen när föremålet är undersökt.

– Utredningen pågår, men det finns inget resultat kring undersökningen av föremålet ännu, säger Anna Knöfel Magnusson vid Åklagarmyndigheten. 

Polisen spärrade av ett område vid ett flerfamiljshus i Åby på grund av ett misstänkt farligt föremål vid en bil vid 11.30-tiden. Bostäder nära platsen utrymdes och cirka 40 evakuerade personer samlades vid en kyrka i närheten.

Nationella bombskyddet flyttade på föremålet med hjälp av en robot vid 20.30-tiden och har transporterat bort det. 

Stora avspärrningar

Polisen spärrade inledningsvis av en stor parkeringsplats och vid 16-tiden beslutade polisen tillsammans med nationella bombskyddet om att utrymma bostäder i nära anslutning till platsen. De boende som evakuerades  hänvisades till en kyrka i närheten.

– Det är 30-40 personer som har kommit hittills, säger diakon Ingvar Sjögerud i videon ovan.

Strax innan halv 9 på kvällen meddelade polisen att bombskyddet är klara på platsen och att det inte längre finns någon risk att föremålet kan brisera. Föremålet kan lastas och transporteras för vidare hantering och spårsäkring, skriver polisen på sin hemsida.

Man anhållits

En man i 25-årsåldern har förhörts av polisen och är anhållen misstänkt för olaga hot.

En förundersökning gällande förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse alternativt grovt olaga hot har inletts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.