Tillslag mot tjuvtittarliga i Norrköping – fyra anhållna

Publicerad

Polisen har genomfört tillslag i Norrköping gällande brott mot avkodningslagen, så kallad ”card sharing”. Fyra personer har anhållits.

Tillslaget skedde på fem platser i Norrköping under onsdagen.

– Detta nätverk är ett av de största nätverken vi har haft, och det rör sig om tusentals kunder och stora inkomster, säger Paul Pintér, nationell samordnare på Noa:s immaterialrättsgrupp på polisens hemsida.

Utöver brott mot avkodningslagen finns också misstankar om grovt penningtvättsbrott. Förundersökningen leds av Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet vid Åklagarmyndigheten.

Flera fall i Norrköping

Fler liknande tillslag kommer att ske framöver, meddelar polisen.

2013 dömdes en man i Norrköping till villkorlig dom och 3 000 kronor i böter, samt ett skadestånd på 12,6 miljoner kronor för samma brott. 2016 misstänktes 17 personer i bland annat Norrköping och Finspång för card sharing.

Vad är Card sharing:

Visa

Card sharing innebär att man ger personer olovlig tillgång till tv-kanaler med ett eller ett par lagliga abonnemang. Straffet för olovlig hantering av avkodningsutrustning är böter eller fängelse upp till två år. Till detta kommer ofta höga skadestånd.

Sedan den 1 augusti 2014 är det även straffbart att vara kund i ett piratnätverk, men i den aktuella utredningen har inga kunder ännu delgivits misstanke.

Källa: Åklagarmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet