Foto: TTVisa alla (6)
Visa alla (6)

Misstänkte dubbelmördaren åtalas

Publicerad

Efter dubbelmordet i Ljungsbro åtalas i dag 34-åringen för mord, försök till mord, olaga frihetsberövande, grovt hemfridsbrott och misshandel.

Stämningsansökan ger en klar bild av det händelseförlopp som åklagaren menar utspelade sig under cirka 40 ödesdigra minuter natten mot den 2 november förra året.

34-åringen ska först ha frihetsberövat den 15-åriga och den 14-åriga pojken genom att hålla om deras halsar/nackar, uttala dödshot och hota att slå dem med en större sten.

Därefter ska han ha virat tejp runt deras handleder och över ansiktena, vilket ska ha medfört bland annat andningssvårigheter.

Bröt sig in i villa

Efter att ha krossat flera rutor till en villa ska 34-åringen ha dragit med sig pojkarna in i bostadens källare. Väl inne i villan ska mannen ha misshandlat två av de boende i huset – en kvinna och hennes 16-åriga dotter – med ett metallrör.

Misshandeln uppges bland annat ha orsakat blödningar, avskrapningar i huvudet och halsen och en sårskada som behövde sys.

Kvävdes till döds

Sedan ska 34-åringen ha dragit med sig den 15-åriga pojken ut ur villan, för att utomhus utdela upprepade slag med troligtvis två olika metallrör. Vid flera av slagen låg pojken, som fortfarande hade tejp runt handleder och huvud, ned på vägen.

15-åringen ska ha slagits minst sex gånger mot huvudet, halsen och kroppen, vilket bland annat orsakade omfattande skall- och hjärnskador, revbensbrott och lungskador.

Även om skallskadorna uppges ha varit dödliga så avled pojken till följd av kvävning, skriver åklagaren.

Vittnen ingrep

Det var när en 57-årig kvinna och hennes särbo försökte stoppa misshandeln som 34-åringen ska ha angripit även dem. Kvinnan, som ska ha fått minst tre slag mot huvudet med ett metallrör, avled på grund av omfattande skall- och hjärnskador.

Hennes särbo ska ha fått en krosskada i hårbottnen efter ett slag med röret, men med hjälp av ytterligare en man som kom till undsättning lyckades han övermanna och avväpna 34-åringen.

Planerade kidnappning

34-åringen greps av polis och sedan dess har en omfattande utredning pågått i ärendet, med hela 17 personer som målsäganden.

Bland bevisningen mot mannen finns bland annat inspelningar från en busskamera under den aktuella natten, samt flera förhör med vittnen. Däribland två personer som enligt åklagaren ska höras till styrkande av att 34-åringen haft planer på att ”kidnappa” barn.

Missbruk och kriminalitet

Av den personutredning som Frivården gjort framgår att 34-åringens tillvaro sedan många år präglats av kriminalitet, missbruk och psykisk ohälsa.

Under den sista tiden innan dubbelmordet ska mannens missbruk ha eskalerat, enligt honom själv. I förhör har han berättat om hur han led av paranoida vanföreställningar till följd av MDPV-missbruk.

Inte längre psykiskt störd

Enligt den rättpsykiatriska undersökningen var också 34-åringen under påverkan av en allvarlig psykisk störning vid tillfället för morden.

Vid undersökningstillfället bedömdes han dock inte längre lida av en sådan. Det finns därför inte förutsättningar att överlämna 34-åringen till rättpsykiatrisk vård, enligt Rättsmedicinalverket.

Har erkänt

34-åringen har tidigare erkänt dubbelmordet för sin försvarsadvokat Thomas Bodström. Rättegången inleds den 25 februari.

34-åringen åtalas i dag även för att ha försökt pressa sin före detta sambo på pengar, genom att hota med att sprida nakenbilder på henne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Allt om dubbelmordet i Ljungsbro

Mer i ämnet