Direkt från presskonferensen om åtalet för dubbelmordet i Mantorp. Foto: TT/Mimmi Moberg SVT

Misstänkte dubbelmördaren fantiserade om att döda

Publicerad

Åtalet för dubbelmordet i Mantorp visar att paret utsattes för brutalt våld, våld som på två sätt varit dödande. Mannen som nu åtalas för brotten har tidigare vårdats för fantasier om att mörda.

Under polisens presskonferens för åtalet berättade kammaråklagare Helene Gestrin om hur det äldre paret mördats. Den 12 juni 2017 hade anhöriga inte fått kontakt med dem och åkte därför till parets hem. Väl på plats hittades det äldre paret dödade och bundna i sitt kök.

Polisen har under sitt arbete fått in 500 tips om bland annat tejp, den bil polisen sökte och personer som kunde vara intressanta.

Brottsplatsundersökningen har visat att paret blivit bundna med tejp vid sina köksstolar. De har sedan utsatts för grovt våld på två sätt som var för sig varit dödande. Dels har makarnas ansikten tejpats över på ett sätt som gjort att de inte kunnat andas, dels har deras halsar skurits av. De har också utsatts för annat fysiskt våld.

Skor kopplades till misstänka mannen

Till slut var det tolv personer som var intressanta för polisen. Fem personer hann topsas, den tredje personen visade sig vara den person som nu åtalas.

Polisen har även eftersökt en speciell typ av skor där det visat sig endast finnas 3.000 exemplar. Efter att Nationellt forensiskt centrum (NFC) lyckats fastställa att skorna var en viss storlek blev det 260 par skor. Numret fortsatte att minska och tillslut kunde polisen kontakta en butik som levererat skor till den numera åtalade. Detta i kombination med inköpet av de två typerna av tejp gjorde att åklagaren tog beslut om häktning.

Även den åtalades telefon har undersökts. Det har visat sig att mannen befann sig på platsen vid tiden för morden och även i Borensberg då ett uttag gjordes med deras kontokort.

Tänkt på att döda andra under längre period

Den misstänkte 24-åringen åtalas för mord i två fall och bedrägeri. Motivet till händelserna är oklart. Enligt kammaråklagare Helene Gestrin är det dock klarlagt att den misstänkte under en lång period haft tankar om att döda andra människor, såväl okända som närstående. Han har även sökt och fått vård för detta under en tvåårsperiod.

Mannen menar att han inte varit ensam och säger sig inte kunna uttala sig på grund av risk för honom själv om någon annan skulle kunna identifieras. Polisens undersökning visar dock att det inte har befunnit sig någon annan, mer än paret och den misstänkte mannen, i huset där morden skedde.

– Vi har inte hittat spår efter någon annan, de spår som finns som inte tillhör makarna själva eller åtalade 24-åringen finns inte, de som inte tillhör makarna tillhör nu åtalade 24-åringen, säger Helene Gestrin.

Kniven som har använts vid brottet har inte hittats, inte heller parets kontokort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dubbelmordet i Mantorp

Mer i ämnet