Foto: TT

Mjölbyborna använder mest amfetamin i länet

Uppdaterad
Publicerad

I Mjölby används mest amfetamin och i Valdemarsvik används mest cannabis. Men narkotika finns i alla östgötska kommuner. Det visar provresultat från årets mätningar av narkotikaspår i avloppsvattnet.

Det är för femte året i rad som man genomfört mätningarna i de östgötska kommunernas avloppsvattnen. Enligt resultatet fortsätter spåren av amfetamin att öka i jämförelse med tidigare års mätningar. Enligt mätningarna är användandet av amfetamin högst i Mjölby kommun.

– Det är anmärkningsvärda siffror och något nytt som är väl värt att beakta i det framtida arbetet, säger Lotta Hjalmarsson Österholm, länssamordnare för det ANDT-förebyggande arbetet på Länsstyrelsen Östergötland, i ett pressmeddelande.

Mest spår av cannabis i Valdemarsvik

Precis som förra året toppar Valdemarsvik listan när det gäller spår av cannabis. Men det har samtidigt skett en minskning jämfört med förra året.

Kokain förekommer i hela länet, men i mindre omfattning. I sex av kommunerna i Östergötland har spåren ökat. Högst siffra per tusen invånare uppmättes i Norrköping.

Hur mätningarna går till ser du i videon nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.