Så ska Mjölby höja betygen. Christer Lordh, utbildningschef berättar om planerna. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Mjölbys utbildningschef: ”Nedåtgående trend sedan flera år tillbaka”

Uppdaterad
Publicerad

Mjölby kommun har lägst andel elever i Östergötland som har behörighet till gymnasiet. Det visar Skolverkets statistik.

Färsk statistik från Skolverket visar att andelen niondeklassare som är behöriga till gymnasieskolan är i princip oförändrad i landet. Rikssiffrorna ligger på 84,3 procent.  I Östergötland har Mjölby kommun lägst andel behöriga. Där klarade 76 procent av niorna behörighet till gymnasiet läsåret 2018/2019.

– Det är en nedåtgående trend sedan flera år tillbaka och vi har systematiskt försökt rätta till det här. Tyvärr dippar det även i år och det känns inte bra men det finns planer för hur vi ska ta oss ur det här, säger Christer Lordh, utbildningschef Mjölby kommun.

Grannkommunen Vadstena har högst andel behöriga i Östergötland med 93,5 procent.

– Där jobbade man under många år för att skapa en lokal förankring generellt i hela systemet från politik, tjänstemän och genom skolans alla delar och då har man lyckats, man är sammanhållen och har en gemensam bild, säger Christer Lordh.

I klippet ovan berättar Christer Lordh om planerna för att fler av niorna i Mjölby ska få behörighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.