Morden väckte Ljungsbro

Uppdaterad
Publicerad

Morden har skakat om det lilla samhället. Invånare talar om ett uppvaknande som har fått många att engagera sig för ett tryggare Ljungsbro.

Det har gått två månader sedan dubbelmordet i Ljungsbro utanför Linköping. Den misstänkte gärningsmannen genomgår nu en stor rättspsykiatrisk undersökning. Det kommer fortfarande hälsningar, blommor och ljus till minnet av de två personer, en 15-årig kille och en 57-årig kvinna, som misshandlades till döds här i början av november. Den misstänkte mördaren är en 33-årig man vars tillvaro, enligt en personutredning, under många år präglats av kriminallitet, missbruk och psykisk ohälsa.

För Ljungsbro blev morden ett brutalt uppvaknande. Två veckor efteråt anordnades en stor manifestation och i samband med den bildades föreningen ”Trygga Ljungsbro”. Sedan en tid är nattvandrare ute på gatorna varje helg.

– Det här kommer att leva kvar i Ljungsbro. Jag blir glad av att se att det är så många som engagerar sig nu och som verkligen har vaknat och inser att vi behövs där ute, säger Stefan Rooswall som har tagit initiativ till nattvandringen.

Louise Schelin är en av de omkring 35 personer som också har engagerat sig i den nattliga verksamheten, som sker i samarbete med både polis, vaktbolag, och busstrafik.

– Vi finns för både gamla och unga. Vi hjälper dem hem om de tycker att det är otäckt eller om de är lite förfriskade. Vi har med oss vatten och vi kan låna ut telefon om det behövs, säger hon.

Vad får ni för reaktioner när ni är ute?

– Det är glädje! Ungdomarna gillar att vi är ute och man blir omkramad, säger Stefan Rooswall.

– ”Äntligen!” är det många som säger, berättar Louise Schelin.

Och sedan de började med nattvandringen tycker de sig ha märkt en skillnad i samhället. 

– Det har blivit lugnare. Jag tror att många har tänkt till och börjat fundera på vad som har hänt här, säger Stefan Rooswall.

– Många gånger behövs det tyvärr en tragisk händelse för att någonting ska hända.  I det här fallet så var det två människor som fick sätta sitt liv till. Men nu får det vara nog. Nu vill vi inte ha det så i Ljungsbro, säger Louise Schelin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.