Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I tävlingen Årets Bonde 2021 blev Hermelins Grönsaker och Ånstänga Lantbruk & Handelsträdgård vinnare i sina kategorier. Hör i klippet vad de säger om utmärkelserna. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Här är de östgötska vinnarna i Årets Bonde

Uppdaterad
Publicerad

En grönsaksproducent och en ekologisk gård från Östergötland blev vinnare i den prestigefyllda tävlingen ”Årets Bonde 2021”.

– Vi tycker att det är den största utmärkelsen man kan få som lantbrukare.  Vi jobbar 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året, och det här visar ju att man gör något bra. Att vi vann för kategorin ekologiskt tror jag har att göra med att vi har lyckats bygga upp många små olika grenar att stå på, och som ihop gynnar varandra, säger Carolina och Magnus Webe på Ånstänga Lantbruk & Handelsträdgård utanför Linköping.  

Årets Bonde är en nationell tävling som strävar efter att öka efterfrågan på hållbar mat och dryck från Sverige, och så här löd juryns motivering:

”En KRAV-certifierad gård med en tydlig ambition att skapa ett kretslopp på gårdsnivå; här finns ett driv, en övertygelse och en kunskap om hållbarhet och långsiktighet – vare sig det handlar om växter, djur eller människor.”

”Vi kan berätta mer om jord till bord”

Hermelins Grönsaker från Skänninge tog hem förstapriset i kategorin Frukt och Grönt.

– Det är jätteroligt för oss alla som jobbar här och det är ett kvitto på att vi är på rätt väg, säger Magdalena Hermelin.

Juryns motivering:

”Bra mat kommer från bra råvaror, det tycker åtminstone personerna bakom denna KRAV-märkta, ambitiösa gård som så tydligt värnar om kvaliteter kopplade till uthållighet och kvalitet. En småskalig verksamhet måhända, men med storslagna ambitioner!”

Magdalena Hermelin tycker det är bra att tävlingen lyfter fram jordbrukets frågor i rampljuset.

– Det finns redan idag ett stort matintresse hos konsumenter och frågor som lokal odling är verkligen är på tapeten. Men det här är en komplex bransch och vi kan alltid berätta mer om vad som händer från jord till bord och varför matindustrin ser ut som den gör, säger hon.

Vinnare för titeln ”Årets Bonde” gick till Nors och Bäcks gårdar från Gotland.

Tävlingen Årets Bonde ägs och drivs av förlaget Bergkvist Publishing AB som också ger ut White Guide Green, White Guide Junior, Restaurangvärlden, Magasin Måltid och Svenska Gastronomipriset. Det är dock juryn som enväldigt beslutar om vinnare i tävlingen.

Tävlingen vill visa upp hela cirkeln; från jord till bord och tydliggöra bondens roll i livsmedelskedjan. Målet är mer hållbar, svensk mat på restauranger, i skolkök och i dagligvaruhandeln – och på svenska folkets matbord.

källa: Årets Bonde 2021

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer