Hör Susanna Jangerot berätta mer om förändringarna i klippet. Foto: SVT

Så arbetar Motala psykiatri för att förbättra tvångsvården

Uppdaterad
Publicerad

I mars kom Inspektionen för vård och omsorg, IVO, fram till att den 42 timmar långa fastspänningen av 34-åriga Daniel Hallin på psykiatrin i Motala bröt mot lagen eftersom ”situationen inte motsvarade rekvisiten”.

I juli 2017 avled Daniel Hallin på psykiatrin efter att ha varit bältad i 42 timmar. Det hände bara två år efter att en annan patient blivit allvarligt skadad efter långvarig bältning på samma klinik.

På psykiatri- och habiliteringsenheten på Motala lasarett arbetar man nu med att förbättra vården.

Motala

– Kritiken från IVO är befogad, det fanns brister. Efter den tragiska händelsen 2017 påbörjade vi ett förbättringsarbete ganska omgående. Vi har självklart gått igenom IVO:s beslut och har även haft utbildning med all personal, säger Susanna Jangerot, tillförordnad verksamhetschef på psykiatri- och habiliteringsenheten vid Motala lasarett.

Ökad medvetenhet

Jangerot menar att händelsen 2017 och beslutet från IVO 2019 har lett till flera viktiga insikter.

– Idag finns det en ökad medvetenhet och en stor restriktion mot tvångsåtgärder. Det finns också en ökad medvetenhet om de somatiska risker som kan finnas vid immobilisering, säger Susanna Jangerot.

Hör Susanna Jangerot berätta om hur Motala psykiatri har jobbat för att förbättra tvångsvården i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motala

Mer i ämnet