Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Energikrisen har skapat högtryck i värmepumsbranschen. Robert Berg, vd på Comfortzone med fabrik i Motala, berättar att efterfrågan på företagets produkter bara ökar. Hör mer i klippet ovan. Foto: SVT

Stor efterfrågan på värmepumpar – Motalafabriken måste ha större lokaler

Publicerad

Höga energipriser gör att många ser vad de kan göra för att minska utgifterna. I Motala betyder det att värmepumpstillverkaren Comfortzone flyttar till nya större lokaler i år.

Företaget, med huvudkontor i Täby men fabrik i Motala, har mer än fördubblat personalstyrkan sedan hösten 2020, eftersom efterfrågan är så stor.

– I Sverige beror det ju på att vi har ett behov av att energieffektivisera i våra hus. I Europa ska man ju gå från ved, kol och gas till värmepumpar, berättar vd:n Robert Berg.

Motala

Gamla Luxorområdet

Motalaföretaget tillverkar frånluftvärmepumpar. Det är en värmepump som, enkelt förklarat, tar luft som ändå skulle ha ventilerats ut och gör om det till värme. Framförallt är det luft från kök, badrum och tvättstuga som används.

Dagens lokaler har en gång i tiden varit tryckeri och har nu blivit för små. Under året kommer Comfortzone att flytta till större lokaler på gamla Luxorområdet.

För en del Motalabor innebär det att det nu går att arbeta i hemstaden istället för att pendla till exempelvis Mjölby eller Linköping. Motalas tradition som industristad har också gjort det tämligen enkelt för företaget att hitta personal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motala

Mer i ämnet