Foto: SVT

Motalaidé ger fler visir till vården

Uppdaterad
Publicerad

Behovet av skyddsutrustning är just nu stort inom vården. Ett Motalaföretag ställer om produktionen och levererar tusentals visir.

En tisdagmorgonen kom att mail med ett nödrop. Skyddsvisir behövdes i vården. Kunde plastföretaget i Motala hjälpa till.

– Tisdag morgon fick jag det här och gick ut i hyllorna. Plockade fram det vi hade. Vi hade lite transparent plast, lite gummisnoddar och grejor och vi byggde en prototyp, berättar Håkan Kindström, VD på företaget Inplastor.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Vid lunchtid åkte Håkan till Linköping och visade upp visiret. Efter lite vidareutveckling kom det på torsdagen en order på 65 000 visir.

Redan har några personer nyanställts, men den stora produktionen kanske får läggas ut på andra enheter och industrier än just den i Motala

Företagets personal kan naturligtvis också bli sjuk, vare sig det rör sig om covid-19 eller något annat. Därför utbildas nu personal för att det ska finnas två eller tre som kan arbetet vid just de maskiner som ska producera visiren.

Några speciella åtgärder görs inte på själva företaget mer än att understryka vikten av god hygien. Personalen uppmanas, som på de flesta andra arbetsplatser, att inte komma till jobbet om man känner sig det minsta sjuk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet