Motorbranschen i stort rekryteringsbehov kommande tre åren

Motorbranschen i Östergötland har stort rekryteringsbehov

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ett stort behov av mekaniker och annan personal till verkstäderna. I Östergötland kommer motorbranschen att behöva anställa cirka 240 personer under 2018-2020.

På fordons- och transportprogrammet går studenterna en ljus framtid till mötes. Efter examen får de snabbt stimulerande och intressanta arbeten. Men fler studenter behövs. Behovet inom motorbranschen är stort, och det krävs en utbildning av god kvalitet för att matcha behovet, menar branschorganisationen Transportföretagen.

Efterlyser bättre utbildning

50 procent av företagen i Östergötland har under det senaste året haft svårt att rekrytera, och den främsta anledningen till det menar man är just svårigheten med att hitta personer med rätt – och relevant – utbildning.

– Kvalitet driver rekrytering. Fordons- och transportprogrammen behöver förbättras för att dels attrahera elever, dels matcha den kompetens som efterfrågas av företagen. Här är det viktigt att skolan, branschen och beslutsfattare samverkar, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning, Transportföretagen.

Eleverna räcker inte

Den stora efterfrågan på arbetskraft inom motorbranschen täcks inte av antalet elever som finns i det offentliga grundutbildningssystemet idag. Antalet platser inom vuxenutbildningen måste därför öka, menar Transportföretagen. En utbyggd satsning på arbetsmarknadsutbildningar är också en betydande faktor för branschen.

– Det ska vara möjligt för vuxna att kunna karriärväxla. Det är som vi ser det en nödvändighet för att lösa kompetensförsörjningsfrågan. För att detta ska fungera fullt ut måste både staten och kommunerna i landet satsa på regionala resurspersoner, som kan bygga upp och utveckla dialogen mellan utbildningssystemet och det regionala näringslivet. Där har vi en lång sträcka framför oss, avslutar Caj Luoma.

Företagen i motorbranschen i Östergötlands län behöver anställa cirka 240 personer under perioden 2018–2020, varav:

 • 95 tekniker
 • 53 kundmottagare/planerare
 • 5 bilskadereparatörer/bilplåtslagare
 • 26 mekaniker
 • 15 bildelspersonal/reservdelspersonal
 • 25 verkstadschefer/verkmästare/arbetsledare
 • 2 billackerare
 • 12 servicemarknadschefer/servicechefer/eftermarknadschefer
 • 2 plastreparatörer
 • 2 bildelschefer/reservdelschefer
 • 50 procent av företagen inom motorbranschen i Östergötlands län har haft svårigheter att rekrytera under det senaste året.
 • Brist på andelen kvinnor inom motorbranschen i Östergötlands län är stor. Idag är andelen kvinnor anställda inom motorbranschen i länet 5 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer