Visa alla (3)
Visa alla (3)

Mumier läggs på virtuellt obduktionsbord

Uppdaterad
Publicerad

Universitetsjukhuset i Linköping röntgar nu sex av Medelhavsmuseets mumier med hjälp av datortomografi.

Tanken är att de ska bli digitaliserade och synade på ett virtuellt obduktionsbord. Arbetet sker inför den nya utställningen om Egypten som öppnar 2014 på Medelhavsmuseet.

– I visualiseringsbordet kan vi berätta om individers hälsa och livsöden, om mumifieringskonsten och om de forna egyptiernas föreställningar om livet efter detta, säger Sofia Häggman, Egyptolog på Medelhavsmuseet.

Möjligt detaljstudera mumierna

Mumierna är oftast huvudattraktionen för Medelhavsmuseets besökare. Med hjälp av visualiseringsbordet, ursprungligen framtaget för sjukvården, kommer smuseets besökare för första gången på egen hand kunna detaljstudera mumier. Med enkla gester ska man kunna utforska komplex data, som i normala fall bara är tillgänglig för forskare.

Dokumenteras i 3D

Mumierna och tillhörande kistor kommer att dokumenteras fullständigt i 3D i Linköping i ett samarbete med Interactive Institute Swedish ICT, Visualiseringscenter C och CMIV i Norrköping/Linköping.
Genom att kombinera olika datatyper, menar de tre företagen att man når en helt ny nivå av realism. De menar att de använder den absolut senaste tekniken inom datortomografi, laserscanning och fotogrammetri.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer