Magnus Johansson, vård- och omsorgsdirektör Norrköpings kommun samt arkivbild. Foto: SVT och Johan Nilsson/TT

Munskydd och visir för kommunal vårdpersonal i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen beslutade vård- och omsorgskontoret i Norrköping att personalen ska använda visir eller munskydd vid ansiktsnära vård. De menar att detta är en extra försiktighetsåtgärd.

– Att våra vård- och omsorgstagare känner sig trygga är prio för oss. Användande av munskydd eller visir är en åtgärd vi inför för att ytterligare minska risken för att smitta vård- och omsorgstagare. Rekommendationen för medarbetare att stanna hemma vid minsta symptom gäller fortfarande. Munskydd ersätter inte de basala hygienrutiner som redan gäller. Det är fortsatt viktigt att vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Magnus Johansson, vård- och omsorgsdirektör.

Ansiktsnära moment

Det nya beslutet innebär att visir eller munskydd kommer att användas i alla ansiktsnära moment inom den kommunala vården som rör hemtjänst, hemsjukvård, särskilt boende för äldre och personer med demens, dagverksamhet och verksamheter för personer med funktionsnedsättning.

– Förut skulle personalen bära visir eller munskydd om brukaren hade misstänkt eller bekräftad covid. Nu gäller det vid all ansiktsnära vård.

– Vi håller febrilt på att köra ut utrustningen och förhoppningen är att alla enheter ska ha fått den under morgondagen. Samtliga chefer inom alla verksamheter har fått direktiv och de får sedan ta det vidare till personalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet