Museum testar yttrandefriheten

Publicerad

I år firar Sveriges första tryckfrihetsförordning 250 år och på Arbetets museum i Norrköping ställer satirtecknare ut med temat yttrandefrihet, men man försöker också stå emot pressen från högerextremister.

Visst är det jubileum men för Carina Milde, som intendent på EWK-museet, ett centrum för politisk illustrationskonst på Arbetets museum, så ingår samtal om yttrandefrihet i arbetsbeskrivningen. Till exempel så drogs debatten om satirteckningar till sin spets efter Charlie Hebdo-massakern. Många ville att EWK-museet skulle visa teckningarna i yttrandefrihetens namn, men museet valde en annan väg.

– Kraven som hördes om att visa Charlie Hebdo-bilderna om till exempel islam och judendom kom från högerextrema håll. Det är samma högerextrema håll som mordhotar våra kvinnliga serietecknare och säger att feministerna kommer att döda alla män, säger Carina Mild.

För att i stället få till något konstruktivt ur den och andra tragedier och kontroversiella ämnen manar EWK-museet i stället till samtal.

– Det enda sätt som Arbetets museum kan göra det på är att hålla projekt om yttrandefrihet levande. Där vi åker ut i glesbygden och pratar med folk om yttrandefrihet, säger hon.

Teckningar och samtal

Och visst är det komplicerat när alla har både rätten och möjligheten att göra sig hörda. Projektet #jagfårsägavadjagvill ska snart på turné och genom satirteckningar vill man öppna samtal om den moderna yttrandefriheten. Samtal där någon alltid tycker annorlunda och kanske är det där dagens diskussion behövs. Om rätten att inte hålla  med.

– Det är så lätt att säga ”jag tycker si och så, men det får man ju inte säga”. Ok, men du gjorde ju det precis. Du har hur mycket utrymme som helst. Däremot kan du inte räkna med att inte bli emotsagd, säger Carina Milde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer