Mattias Gerdin, miljöskyddsinspektör vid Region Gotland Foto: Patrik Widegren/SVT

Mycket partiklar i luften i Visby

Uppdaterad
Publicerad

Forskning visar att minst 7600 svenskar dör i förtid varje år på grund av luftföroreningar. Det är många fler än vad man tidigare trott.

En typ av förorening är skadliga partiklar och enligt Naturvårdsverket så är Gotland och Uppsala de enda kommunerna i landet där de tillåtna värdena överskrids.

Mätstationen är uppsatt vid en av Gotlands mest trafikerade korsningar. Enligt reglerna så får man överskrida partikelvärdena 35 dagar per år. Men förra året 2017 så hade 45 dagar för höga värden.

Gotland

– Vi gör överskridanden nästan varje år på den här platsen, säger Mattias Gerdin, miljöskyddsinspektör vid Region Gotland.

Vägsand orsaken till problemen

Problemet är som störst på våren. Det beror på den sand som används vid halkbekämpning.

– Man lägger ut väldigt mycket sand på vägarna. På Gotland så använder vi ju inte salt heller vilket gör att man kanske lägger ut extra mycket sand, säger Mattias Gerdin.

När andra kommuner har gjort åtgärder så har Gotland halkat efter. Men ett åtgärdsprogram är nu ute på remiss som ska minska antalet skadliga partiklar.

– Det skulle kunna vara att man sopar upp sanden tidigare och lite oftare. Man skulle också kunna dammbinda på något sätt. Så när åtgärdsprogrammet är klart och vi har gjort de insatserna som krävs så kommer vi inte heller att överskrida de här halterna, säger Mattias Gerdin.

Trafik i Visby. Foto: Patrik Widegren/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet