Foto: Scanpix

Mycket spring kring skolorna

Uppdaterad
Publicerad

Det springs mycket kring skolorna nu i dagarna. Bortåt en halv miljon elever deltar i Skoljoggen och tillsammans avverkar de fler än tio varv runt jorden.

Skoljoggen är ett sätt att locka barn och tonåringar att komma ut och röra på sig tillsammans utan prestationskrav, förklarar Johan Sandler, informationsansvarig vid Skolidrottsförbundet.

– Vi ser det här som en manifestation för glädjefylld rörelse. Vi rekommenderar skolorna att inte ta tid och att gärna hitta på lite annat kul i samband med joggen.

Skoljoggen är också ett tillfälle när elever – och föräldrar – kan bidra med en springslant till föräldralösa barn i Centralafrikanska republiken.

– Tanken är att barn kan hjälpa barn. I fjol lämnade vi över 1,5 miljoner kronor till SOS Barnbyar, säger Johan Sandler.

Idé från Danmark

Idén med en stor skoljogg har hämtats från Danmark och genomförs i år för 31:a gången. De allra flesta springer, går eller lunkar den 18 september, men det är inte så noga tycker Skolidrottsförbundet. Huvudsaken är att det blir av i höst.

– En del springer en mil, andra en kilometer – det beror på hur gamla eleverna är.

En kilometer per deltagare blir tillsammans ganska många varv runt jorden. Med närmare 500.000 elever i 2.500 skolor är Skoljoggen landets största motionslopp för unga.

Skoljoggen

  • Skoljoggen är Sveriges största motionslopp för barn och ungdomar.
  • Arrangerades första gången 1982.
  • Skolorna kan välja dag, men huvudalternativet är den 18 september.
  • Elever i förskoleklass upp till och med gymnasiet deltar.
  • En del av pengarna som samlas in, Springslanten, går till Skolidrottsförbundet
  • Överskottet går till SOS Barnbyar.

Källa: Riksidrottsförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.