Se i klippet: Omhändertagande av djur – så går det till Foto: SVT//genrebild TT/ PONTUS LUNDAHL

”När djur far illa – då griper vi in”

Uppdaterad
Publicerad

1 juni 2018 tog länsstyrelsen över ansvaret från polisen när det gäller omhändertagandet av djur. En förändring som har skapat en bättre helhetsbild, säger djurskyddshandläggare Susann Anckarman.

Länsstyrelsen verkställer nu själva sina omhändertaganden av djur.

– Det här innebär att det blir ett samlat grepp över helheten och vi följer ärendet från början till slut, säger Susann Anckarman.

”Svårt att se djur som far illa”

I nio år har hon arbetat med djurärenden, tidigare inom polisen, men nu på länsstyrelsen. Och det är ett slitsamt och ibland väldigt tragiskt arbete, berättar hon.

– Det kan vara så enkelt att någon hastigt åker in till sjukhus och ingen anhörig eller bekant kan ta hand om djuren som blir kvar. Det kan också vara rena vanvårdsärenden, att djuren haft det illa, att djurskyddet är så dåligt att de måste tas omhand, säger Susann Anckarman.

Vad är det svåraste?

– Det kan vara jobbiga miljöer att jobba i, utifrån sanitet och renlighet. Sen är det svårt eftersom man värnar om djuren, att se djur som far illa. Lika jobbigt är det att se människan som bor kvar i den här miljön, som vi tar djuren ifrån, säger Susann Anckarman.

Nya ägare sökes på sociala medier

När det gäller att hitta nya hem åt omhändertagna djur har arbetet blivit lite smidigare bland annat genom användningen av social medier.

– Vi annonserar ut de djur vi anser vara omplaceringsbara via vår hemsida och via sociala medier. Hittills har vi haft tur och har kunnat omplacera i princip alla djur vi haft omhändertagna. Vi hade exempelvis ett ärende med några valpar och det drog väldigt många svar. Så det är lite olika beroende på djurslag och vad det är för raser, säger Susann Anckarman.

Djurskyddshandläggare Susann Anckarman tillsammans med Lena Johansson, som för ett års sen tog hand om hunden Nalle. Foto: SVT/ Christian Zetterdahll

Hur väljs ett omplaceringshem ut?

– Enda kontrollen vi gör är en intresseanmälan, där personen får berätta om sig själv, sin bakgrund samt vilka förutsättningar och djurerfarenhet de har. Sen kontrollerar vi att de inte förekommer i våra register över personer med djurförbud till exempel. Det handlar mycket om personkännedom, säger Susann Anckarman.

Fakta

Tillsynsärende och djurskyddsärende

Tillsynsärende

Ett tillsynsärende är kopplat till lagen om tillsyn över hundar och katter. Som hundägare har du tillsynsansvar för din hund, så att den inte orsakar skada eller en så kallad ”avsevärd olägenhet”. Rent konkret betyder det att du måste ha din hund kopplad för det mesta, för att den inte ska bitas eller på andra sätt skada människor eller djur.

Djurskyddsärende

Djurskyddslagen är den lag som ett djurskyddsärende stöttar sig på. Det handlar om djurens välbefinnande, hur de har det på plats. Mat vatten, rastning, rastgårdar, miljön för djuret helt enkelt.

Antal tillsynsärenden och omhändertaganden av djur från den 1 juni 2018

143 / 44 Länsstyrelsen i Östergötlands län

969 / 229 Länsstyrelsen i Stockholms län

189 / 63 Länsstyrelsen i Örebro län

125 / 37 Länsstyrelsen i Södermanlands  län

171 / 66 Länsstyrelsen i Västmanlands län

198 / 42 Länsstyrelsen i Uppsala län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.