Foto: Henrik Ekman/SVT

Rävar i Vadstenas villaområden

Uppdaterad
Publicerad

I Vadstena har rävar blivit allt för vana vid människor. Nu tror kommunjägaren att problemet är löst, men han befarar att rävarna kan komma tillbaka.

Rävarna i Vadstena har till viss del tappat sin naturliga rädsla för människor. Djuren har bland annat gått in i trädgårdar och nafsat åt sig saker som legat lösa. När de synts i centrala Vadstena har det hänt att människor har matat nyfikna rävarna.

– Problemet är att den ska överhuvudtaget inte vara inne i stan. De är ju vilda djur, säger kommunjägaren Jonny Brorsson till SVT Nyheter Öst.

Ibland har villaägare ställt ut mat till husets katt, men istället är det räven som smörjt kråset.

När rävarna vänjer sig vid människor blir de också vana vid att hitta mat inne i samhällen. Husdjur, som får vara ute under sommaren, exempelvis kaniner, har också blivit byten för rävar.

Kommunens jägare har bedrivit skyddsjakt och hoppas nu att problemet med alltför närgångna rävar ska vara löst.

– Vi har tagit dän fem ungar och en ung hanne, säger Jonny Brorsson. Vi tror att det är de som har varit det stora problemet. Man kan aldrig vara säker, men vi hoppas att vi har klarat problemet för den här gången.

Egentligen är Brorsson inte allas glad i att skjuta rävar.

– Vi hade inget annat val. Vi var tvungna att skjuta för att bli av med rävarna, säger han till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.