Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Linnéa Stenliden och Anna Martín Bylund har undersökt om det går att skapa närhet via videosamtal. Foto: SVT/ Christian Zetterdahl

Skapa närhet på distans – är det möjligt?

Publicerad
På grund av restriktioner under coronatider så håller vi fysiskt avstånd till våra nära och kära. Men går det att skapa närhet online?
Två forskare vid Linköpings universitet har undersökt hur videosamtal knyter samman familjemedlemmar och nära vänner.

– Det är en stor utmaning eftersom närhet är en sinnlig upplevelse där vi vill ha ögonkontakt och ta på varandra, men vi har sett att genom videosamtal så kan vi ändå återskapa någon form av närhet som kan vara positivt, säger Anna Martín Bylund, lektor vid institutionen för betteendevetenskap och lärande vid Linköpings universitet.

Humor spelar stor roll

Forskarna har studerat hur tre flerspråkiga familjer som har flyttat utomlands kommunicerar med sina anhöriga. De har sedan analyserat det verbala och kroppsliga samspelet från olika videosamtal.

– Kameran skapar olika möjligheter och humor kan spela en stor roll. Finns det något man kan bygga samtalet kring, visa och skratta åt, är det något som gör att vi känner oss närmare varandra, säger Anna Martín Bylund.

Skapar stora möjligheter för barn

Små barn har lättare att delta i det digitala sättet att kommunicera, visar studien, då kroppsspråket via video kan få en större betydelse än talet och språket.

– Barn har nog generellt lättare att släppa våra normer över hur vi brukar samtala mellan varandra, så videosamtal mellan barnbarn och mor- och farföräldrar öppnar upp för stora möjligheter, säger Linnéa Stenliden, universitetslektor Linköpings universitet.

Går det att skapa närhet online? – se mer i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet