Nätpoker Foto: SVT

Pokerrobot inte olaglig

Uppdaterad
Publicerad

Svea hovrätt frikände i dag fem män som använt en pokerrobot på Svenska Spels sajt.

Männen ska enligt åtalet ha konstruerat ett datorprogram som på egen hand kan spela poker på nätet, en så kallad pokerrobot eller bot.

Tingsrätten dömde de fem tilltalade för grovt bedrägeri till villkorlig dom. Domen överklagades av både åklagaren och de åtalade.

Hovrätten konstaterar att de tilltalade ”genom vilseledande förmått en stor del av de 25.000 målsägandena att spela poker mot pokerroboten”.

Skickligheten inte bevisad

Men hovrätten finner det inte bevisat ”att förfarandet inneburit skada för målsägandena eller vinning för de tilltalade på det sätt som krävs för ansvar för bedrägeri. Hovrätten har beaktat att det är frågan om ett spel där utgången till väsentlig del beror på slumpen.”

Åklagaren har inte kunnat bevisa att pokerroboten varit konstruerad så att den varit skickligare än de tilltalade själva när de har spelat utan den, och skriver:

”Chanserna till vinst för målsäganden har därför inte varit mindre på grund av att de tilltalade använt programvaran vid spelet.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer