Nazist dömd för misshandel under Almedalsveckan

Uppdaterad
Publicerad

Det var under politikerveckan i Visby 2018 som en 25-årig man knuffade en kvinna. Mannen tillhörde då den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Kvinnan deltog i en protest mot NMR:s närvaro och fick en prideflagga sliten ur händerna.

25-åringen döms av Gotlands tingsrätt för misshandel till villkorlig dom och dagsböter. Han ska också betala 6 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Ytterligare en 25-årig man döms till dagsböter för försök till främjande av flykt. Båda är hemmahörande i Stockholmstrakten.

Gotland

Händelserna utspelade sig vid Österport i Visby 4 juli 2018. NMR manifesterade vid Södertorg och när de gick därifrån följde en grupp, där kvinnan ingick, efter dem mot Östercentrum. En prideflagga rycktes ur hennes händer och därefter knuffade den dömde henne så hon föll omkull.

Hatbrott

Polis ingrep och när de skulle gripa 25-åringen försökte den andre 25-åringen förhindra detta. Han döms därför för försök till främjande av flykt.

Åklagaren ansåg det hela som ett hatbrott i sitt åtal. Den dömde menar däremot att han agerat i nödvärn då kvinnan filmat nazisterna. Något som tingsrätten inte håller med om.

25-åringen är tidigare dömd för våldsamt upplopp, men tingsrätten anser inte att misshandeln är så pass allvarlig att den motiverar fängelsestraff. Enligt Expo är 25-åringen numera medlem i Nordisk styrka, som brutit sig ut ur NMR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet