Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Nej till lägenheter vid gamla fängelset i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Riksbyggen får inte göra markarbeten som påverkar fornlämningar vid gamla fängelset i Norrköping. Det är resultatet av att Förvaltningsrätten avslår överklagandena från Riksbyggen och Norrköpings kommun.

Sedan tidigare är det känt att Riksbyggen vill bygga lägenheter på området där det gamla fängelset ligger. Norrköpings kommun vill också gärna se lägenheter på platsen. Det skulle vara ett bra tillskott av bostäder i den växande staden, menar politikerna.

Fängelse i olika former har funnits på platsen ända sedan 1700-talet. Då öppnades ett spinnhus där, ett kvinnofängelse där en del av fångarna stannade till livets slut. På området finns därför också en kyrkogård. Idag är spinnhuset det enda bevarade i Sverige.

Fornlämning mot att bygga lägenheter

Förvaltningsrätten har haft att väga vikten av nya bostäder mot att bevara fornlämningen med spinnhus och gravar. I beslutet säger rätten att eftersom fornlämningen är unik i sitt slag så väger det tyngre än önskan att bygga bostäder. Rätten skriver att fornlämningen har ”ett mycket högt kulturhistoriskt värde som kan kopplas till Norrköping som ort men även till ett riksintresse”.

Förvaltningsrättens beslut kan överklagas till Kammarrätten i Jönköping inom tre veckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gamla fängelset i Norrköping

Mer i ämnet
Mer Öst
Mer Nyheter