Chefen för Nationellt forensiskt centrum i Linköping, Lena Widin Klasén, får inte fortsätta Foto: Nationellt forensiskt centrum, NFC

NFC:s chef slutar med omedelbar verkan

Uppdaterad
Publicerad

Chefen för Nationellt forensiskt centrum i Linköping, Lena Widin Klasén, får inte förlängt förordnande. Det har rikspolischef Anders Thornberg beslutat.

Lena Widin Klasén slutar med omedelbar verkan. Redan på måndag, 11 juni, ersätts hon på posten som NFC:s chef av Jarl Holmström, som nu är biträdande regionpolischef i region Syd. Det här gäller tills en ny chef är rekryterad.

Lena Widin Klasén kommer att behålla sin anställning inom Polismyndigheten och istället syssla med ”forskningsstrategisk verksamhet”.

– Jag kommer att jobba nära rikspolischefen Anders Thornberg med att hjälpa till med att bygga upp en plattform för forskning, säger Lena Klasén till SVT Nyheter Öst.

Hon säger också att polisen står inför stora utmaningar framöver. För att kunna möta utvecklingen ska alltså en plattform byggas upp för forskning om polisens arbetsmetoder. Det handlar inte bara om att ta fram ny teknik utan plattformen ska omfatta fler delar av forskning som rör polisen och polisens arbete.

NFC har de senaste åren fått kritik för långa handläggningstider, bland annat från Riksrevisionen.

Känner du att du har fått sparken?

– Nej, det gör jag inte utan jag känner att jag kan bidra på ett sätt där min kompetens kommer ganska väl till pass, säger Klasén till SVT.

Lena Klasén har också tidigare arbetat med utveckling av forskning. Bland hennes tidigare arbetsplatser finns exempelvis FOI och SAAB. På NFC har hon bland annat varit inkopplad i arbetet med visualisering, som exempelvis användes vid Akilov-rättegången och rättegången om dubbelmordet i Mantorp.

Ulrika Herbst får fortsätta

Samtidigt får nuvarande chefen för polisregion Öst, Ulrika Herbst, stanna kvar i fyra år till.

Förändringarna är en följd av att den nya rikspolischefen, Anders Thornberg, sett över organisationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.