Nisse Rygaard. Foto: Google Earth/Privat

Nisse från Norrköping kände av jordbävningen

Uppdaterad
Publicerad

Under natten mot tisdagen, lokal tid, skakades den amerikanska delstaten Alaska av en kraftig jordbävning. En av dem som kände av skalvet var Nisse Rygaard från Norrköping.

Skalvet inträffade utanför Alaskas södra kust, strax utanför staden Chiniak och cirka 40 mil ifrån Anchorage. Nisse Rygaard bor och studerar i Anchorage och kände av jordbävningen.

– Jag vaknade av jordbävningen och av att allt skakade rejält, säger Nisse Rygaard.

Har fått tsunamivarning

Skalvet uppmätte 7,9 på richterskalan och ett larm för tsunamis har utfärdats. Allmänheten som befinner sig vid kusten har uppmanats söka sig till högre höjd eller ta sig inåt landet.

– Just nu följer jag nyheterna väldigt noggrant. Jag tittar och följer vågen via datorn och alla uppdateringar för att vara redo att åka upp på högre nivå.

Finns det risk för att ni i Anchorage drabbas av en tsunami?

– Jag vet faktiskt inte just nu, men det ska vara lugnt för tillfället. Men jag har stor respekt för detta och är väldigt alert på de nya uppdateringarna.

Har du varit med om något liknande tidigare?

– Jordbävningar har jag varit med om lite titt som tätt här i Anchorage, men aldrig att jag har fått ett meddelande som detta, säger Nisse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.