Professor Matts Karlsson och nuvarande superdatorn Triolith. Foto: Linköpings universitet

Nordens kraftfullaste superdator byggs i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Beräkningskapaciteten på den nya superdatorn – Tetralith, är nästan nio gånger större än på den förra. Den ska användas till tunga beräkningar inom forskning och utveckling.

Prestandan ligger på fyra petaflops, eller fyra biljarder, eller fyra miljoner miljarder beräkningar per sekund.

Går det att jämföra med något som är lättare att förklara?

– Nej, det går egentligen inte. Det blir alltid fel att jämföra med till exempel hemdatorer, säger Matts Karlsson, föreståndare för Nationellt superdatorcentrum (NSC) och professor vid Linköpings universitet.

Kan användas i hela Sverige

Tetralith är en nationell resurs så forskare i hela landet kan utnyttja den dygnet runt, även på distans.

– Beräkningsbehovet ökar kraftigt inom alla områden, inte bara bland dem som traditionellt utnyttjar superdatorer. Nya områden som maskininlärning och artificiell intelligens blir alltmer beräkningsintensiva.

– Utvecklingen går framåt så det är inte bara för kapaciteten vi uppgraderar. De nya processorerna alstrar mindre värme och kräver därmed mindre kylning, vilket också gör att superdatorn kräver mindre el.

150 miljoner kronor

Superdatorn börjar byggas i maj och beräknas vara i drift i juli. Livslängden beräknas till cirka fem år. Den kostar 150 miljoner kronor som finansieras av Swedish National Infrastructure for Computing (SNIC).

– Tetralith blir den nu klart största universitetsdatorn i Sverige, nästan dubbelt så stor som näst snabbaste datorn som står på KTH i Stockholm. Tunga beräkningar har blivit allt viktigare, både för forskning och utveckling, säger Philipp Schlatter, docent vid KTH.

Den nuvarande superdatorn, Triolith, har en kapacitet på 0,45 petaflops.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.