Nordiska motståndsrörelsen är mer aktiv än tidigare. Foto: Tommy Söderström/TT

Nordiska motståndsrörelsen mer aktiv än någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Under 2017 dokumenterades rekordmånga aktiviteter av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR), visar en undersökning som tidskriften Expo har gjort.

3660 aktiviteter dokumenterades under 2017. Det är närmare 600 fler aktiviteter än 2016 och sedan 2008 har det varit mellan 1500 och 2300 aktiviteter per år, skriver Expo.

– Ökningen är en del av en större utveckling som vi ser i stora delar av Europa sedan flyktingkrisen 2015. Högerextrema flyttar fram sina positioner, säger Jonathan Leman, researcher på Expo.

Mest propagandaspridning

Den största delen av aktivismen är propagandaspridning och 80 procent av aktiviteterna bestod av klistermärken, banderoll- och affischuppsättningar.

Den näst vanligaste aktiviteten var kampförberedande aktiviteter som kampsportsträning med 237 aktiviteteter vilket är en ökning med 69 aktiviteter sedan 2016.

– Tyvärr tror jag att risken är stor att den här utvecklingen fortsätter. I år är det valår och NMR storsatsar och ökar antalet manifestationer, i form av offentliga flygbladsutdelningar, säger Jonathan Leman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.