Eva Feldt, kommunikationschef Nordkalk Foto: Stig Hammarstedt / TT/ SVT

Nordkalk driver inte ärendet till Europadomstol

Uppdaterad
Publicerad

Nordkalk har i dagarna beslutat att inte driva den rättsliga processen rörande Natura 2000 utpekandet i Bunge på Gotland vidare till Europadomstolen i Strasbourg.

Företagets styrelse har beslutat att inte driva ärendet vidare och i ett pressmeddelande hänvisar de till att processen riskerar bli både långdragen och kostsam.

– Processen är svår att överblicka, vi vet inte hur lång tid det skulle ta och hur stora resurser som skulle krävas och när detta inte skulle påverka våra möjligheter att få tillstånd ser vi ingen anledning att driva processen vidare, säger Eva Feldt, kommunikationschef Nordkalk till SVT Nyheter Öst.

Kampen om kalket på Gotland

”Behöver fokusera på befintliga verksamheter”

1 april 2019 meddelade högsta domstolen att de avslog företagets ansökan om prövningstillstånd för Bungetäkten, vilket innebar att Mark- och miljödomstolens nekande dom vann laga kraft.

– Processen att få tillstånd i Bunge har knutit upp omfattande resurser under väldigt lång tid. Nordkalk behöver nu fokusera på den befintliga verksamheten och koncentrera investeringarna där möjligheterna för framtiden är som bäst, kommenterar Paul Gustavsson, Nordkalks CEO i ett pressmeddelande.

”Vi tycker fortfarande att det gått till på fel sätt”

Dock anser Nordkalk fortfarande att svenska staten gjort fel.

– Vi tycker fortfarande att detta gått till på fel sätt, säger Eva Feldt.

Vad hade hänt om ärendet skulle gått vidare till Europadomstolen och ni hade fått rätt?

– Då hade svenska staten blivit skadeståndsskyldig och det hade underlättat för oss att också få ett skadestånd framöver. Men framförallt hade det betytt att svenska staten inte skulle kunna göra på liknande sätt igen, säger Eva Feldt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet