Nordkalk misstänks ha dumpat giftigt avfall

Uppdaterad
Publicerad

Polis och en miljöåklagare från Stockholm kommer att inspektera Nordkalks kalkbrott i Klinthagen på norra Gotland.

Anledningen är ett tips om att det grävts ner miljöfarligt avfall på platsen.

– Miljöåklagaren och jag ska ut och titta så att vi får bilda oss en uppfattning om omfattningen av det hela, säger kriminalinspektör Hans Thulin.

Tunnor med miljöfarligt avfall
Det var i maj som en polisanmälan gjordes efter att tips hade kommit till polisen om att tunnor med miljöfarligt avfall från kalkindustrin låg nedgrävda i brottet.

Polisen överväger nu om man ska gå vidare med att försöka gräva fram materialet. Men det är något som kan kosta mycket pengar, så därför vill man vara så säkra som möjligt innan man beslutar något.

Nordkalk tänker samarbeta
Nordkalks ledning säger att man inte gjort något fel i Klinthagen och tänker samarbeta med polisen. Förhör med företaget kommer att hållas inom kort.

– Jag är ganska övertygad om att det blir i nästa vecka, säger Hans Thulin som menar att fallet är komplicerat eftersom eventuella bevis ligger begravda under tusentals ton sten.

– Det kan vara preskriberat också, det kan vara nedgrävt under ett årtionde när man inte brydde sig om sådant här, när man inte visste bättre, säger Hans Thulin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet