För första gången i Göta kanals historia tvingades de stora passagerarfartygen vända vid Bergs slussar. Foto: Carl Larsson

Nu återställs vattennivåerna i Göta kanal

Uppdaterad
Publicerad

Efter en torr sommar med mycket låga vattennivåer rapporterar nu Göta kanalbolag att man genom en anmälan till Ufs, Upplysning för sjöfarande, återställer vattennivåerna i Göta kanal.

– Vi ser att utvecklingen för vattennivåerna är god och att sjöarna höjts successivt, vilket ger de förutsättningar vi behöver inför vårens säsongstart på Göta kanal, säger Stefan Ljungblad, anläggningschef på AB Göta kanalbolag, i ett pressmeddelande.

Det var under sommaren 2017 som mycket låga vattennivåer i farleden påverkade framförallt passagerarbåtarna i Göta kanal. Under några veckor tvingades man till och med att lägga om trafiken. Men nu ser det bättre ut igen.

– Vi har följt utvecklingen av vattennivåerna och anpassat kanalen och slussarnas förutsättningar så att vi på allra bästa sätt är redo för kommande säsongers naturliga skiftningar, tillägger Roger Altsäter, VD på AB Göta kanalbolag.

Under sommaren fick passagerbåtarna lägga om sina rutter på grund av för låga vattennivåer Foto: Carl Larsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.