Norrköping – Fullt upp för rörmokare

Publicerad

Rörmokarna har bråda tider just nu, på grund av att kylan har fryst sönder många vattenledningar, som nu springer läck i blidvädret.

– Det har skapat mer arbete, helt klart, säger Urban Klanghammar, filialchef på YIT Norrköping.

– Vi får prioritera om och åker allt mer på just frysskador och fruset vatten.

När vatten fryser ökar volymen med cirka tio procent. När detta händer i ett rör uppstår ett tryck som till slut leder till att röret spricker. Och det är det som har hänt i många fastigheter i vinter.

Men när temperaturen går upp igen innebär inte det mindre jobb för rörmokarna. Snarare tvärtom.

– Ofta kan de vara så att när det tinar som läckorna syns. Det är svårt för vattnet att komma ut när det är fruset, säger VVS-montören Torbjörn Pettersson.

Det är inte många rörmokare lediga just nu. Det extra arbetet ger mer pengar till VVS-firmorna men det är också slitsamt för personalen. Trots att vattenläckorna ökar är det inte många som tagit in extra personal.

– Vi har inte anställt fler. Vi har fått göra prioriteringar, släppa det man håller på med för att åka ut och tina hos folk, säger Urban Klanghammar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer