Foto: Norrköpings kommun

Norrköping ser över sin energiplan – vill bli mer klimatsmarta

Uppdaterad
Publicerad

För tio år sedan antog Norrköpings kommun en plan för hur man skulle jobba för att klimatanpassa energipolitiken fram till år 2030. Nu är det dags för ett omtag och man vill ta fram en ny handlingsplan över hur kommunen ska nå sitt mål om att bland annat enbart använda förnybara energikällor.

Tanken är att ansvariga tjänstemän inom kommunen ska ta fram ett förslag till en ny och uppdaterad handlingsplan under hösten. Nu vill politikerna dessutom att Norrköping ska vara en av landets miljöfrämsta kommuner till år 2035.

– Ja, vi vill se över hela bilden. Sedan hoppas vi kunna ta beslut under senhösten, säger Karin Jonsson (C), kommunalråd med ansvar för miljöfrågor.

Norrköping
Karin Jonsson (C), kommunalråd i Norrköping. Foto: Norrköpings kommun

Frågan om ett kommunalt energibolag

En av de frågor man har att ta ställning till är om kommunen behöver bilda ett eget energibolag som producerar grön el.

– Vi måste titta på vad vi ska göra själva. Idag kräver vi av de kommunala bolagen att de ska välja de energismartaste alternativen och alltid välja fossilfritt. Men om vi  ska ha en lokal produktion av grön el så är inte det viktiga vem som producerar den, utan att den produceras, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande.

Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Foto: Norrköpings kommun

Effektivt, förnybart och robust

Energiplanen kommunen så här långt har jobbat efter är att man vill ha ett energisystem som:

  • är effektivt och inriktat på att minska energianvändningen med 30 procent jämfört med 2005 (50% för den kommunala organisationen).
  • använder enbart förnybara energikällor.
  • är robust och tål de konsekvenser som ett förändrat klimat innebär.

Både bra och dåliga trender

2016 gjordes det en uppföljning som visade att flera av kommunens verksamheter och bolag var på rätt väg. Norrevo hade till exempel effektiviserat uppvärmningen i sina fastigheter med 23 procent och att andelen förnybara energikällor i kommunens fastigheter var uppe på 76 procent.

Däremot hade drivmedelsanvändningen för kommunens fordon en sämre trend. Dels hade den ökat med 3,7 procent sedan 2005, dels hade användningen av förnybara bränslen minskat. Efter att ha haft en topp 2011 då 46 procent av det som tankades i fordonen var fossilfritt var man 2016 nere på 22 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet