Maria Rothman, projektledare på Norrköpings kommuns samhällsbyggnadskontor. Foto: SVT/TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Norrköping ska klara extrema skyfall

Publicerad

Norrköpings system för dagvatten är idag inte anpassat för stora eller extrema regnmängder, enligt kommunen. Därför har man nu tagit fram en ny riktlinje tillsammans med det kommunalägda vatten- och avfallssbolaget Nodra.

Förutom att stora mängder regnvatten är ett problem, så renas inte dagvattnet heller, utan det rinner oftast direkt ut i sjöar och vattendrag.
Med den nya strategin vill man skapa möjligheter för dagvattnet att renas på samma sätt som i naturen innan det når vattendragen.

Tanken är bland annat att dagvattenproblematiken ska lyftas i ett tidigt skede när nya områden ska exploateras.

– Ja, det handlar om att ge frågan en centralare roll och betona att alla måste hjälpas åt. Min erfarenhet är att det är lättare att ta sig an problemen med dagvattnet i ett tidigt skede, än att göra anpassningar efteråt, säger Maria Rothman, projektledare på Norrköpings kommuns samhällsbyggnadskontor.

Norrköpings kommuns nya riktlinjer finns att läsa här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet