Norrköping tar strid mot vildcamparna

Uppdaterad
Publicerad

Frustrationen växer över vildcamparna på Himmelstalund i Norrköping. Ridskolor i närheten vågar inte längre rida i området. Nu planerar Norrköpings kommun att ta i med hårdhandskarna och bland annat sätta in vaktbolag.

Vildcamparna har varit på Himmelstalund sedan slutet av april. Nu känner de båda ridklubbarna i området att de inte längre kan bedriva sin verksamhet.

– Våra ridlärare vågar helt enkelt inte ge sig ut med eleverna på grund av vad som kan hända; att deras lösa hundar eller fyrhjulingar kommer upp mot ridgruppen. Då kan en häst bli rädd och skena, sedan skenar allihopa. Och så ligger alla barn på backen. Och det får ju inte ske, säger Per Sällqvist, anläggningsansvarig på Norrköpingsortens ryttarförening (Norf).

Vildcamparna i Norrköping

Personerna i lägret har beskrivits som hotfulla och respektlösa.

Frustrerat i Rådhuset

Även i Rådhuset hos kommunens politiker och tjänstemän jäser frustrationen. Under dagen har man haft flera krismöten för att nå en lösning, eftersom varken polisen eller kronofogden uppenbarligen har kunnat sätta stopp för vildcamparna.

– Förutom samarbete med polisen så kommer vi dels sätta upp en del hinder som gör att den buskörning som har förekommit därute upphör. Men vi kommer också ha vakter därute, framför allt under Stadiums Sports camp. Nu kommer det tusentals ungdomar och dom ska känna sig trygga och säkra, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande.

Vakterna kommer att vara på plats tidigast till Stadium Sports camp, om behovet fortfarande finns då.

Betongsuggorna som ska hindra buskörning kan komma på plats tidigare.

Svårt för polisen

Polisen är på Himmelstalund dagligen och har ingripit flera gånger mot vildcamparna. Det har handlat om trafikbrott och olaga hot.

Brott mot ordningslagen däremot gäller inte där, eftersom det inte ligger inom detaljplanelagt område.

– Och en del av de saker som folk menar att man bryter mot, som olovlig camping och allemansrätten, är inga straffrättsliga saker som kan föranleda någon åtgärd från polisen, säger John Andåker, yttre befäl vid Polisen i Norrköping.

Det motsvarar alltså brott som är lika harmlösa som att gå mot röd gubbe. Det är inte tillåtet, men man kan inte straffas för det.

Kronofogden också maktlös

Kommunen vill ha hjälp av polisen, och polisen menar att vildcamparnas agerande möjligen borde hamna på Kronofogdens bord. Men Kronofogden har också svårt att agera. Då handlar det om en civilrättslig tvist, att någon använder en annans mark utan tillstånd, och då måste varje enskild anklagad stämmas personligen.

Problemet är att vildcamparna ofta flyttar runt, vilket gör den processen mycket svår. Under de veckor vildcampare har funnits i Norrköping så har de enligt John Andåker bytts ut flera gånger.

– Det har varit mellan 10 och 20 husvagnar, både män, kvinnor och barn.

I Tyskland har myndigheterna enligt Andåker tacklat liknande situationer på ett annat sätt.

– Där har man helt enkelt anvisat en plats till dem, en grusplan där de får ställa upp sina husvagnar.

”Det är för jävligt”

Per Sällqvist på NORF hoppas på en snar lösning i Norrköping.

– Barnen tar sig inte hit själva nu. Föräldrarna skjutsar hit dem. De vågar inte släppa barnen själva ner hit. Det är för jävligt rent ut sagt, alltså, säger Per Sällqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vildcamparna i Norrköping

Mer i ämnet