Ellika Kyndel, museipedagog Norrköpings stadsmuseum. Foto: Carl Larsson/SVT

Norrköpings stadsmuseum kan bli årets museum

Uppdaterad
Publicerad

Grenna museum, Livrustkammaren och så Norrköpings stadsmuseum. Tillsammans har de nominerats till utmärkelsen Årets Museum av Sveriges museer och Svenska ICOM.

Vem som vunnit kommer att avslöjas under museernas Vårmöte den 27 april. Priset delas ut av kulturminister Amanda Lind.

– Det senaste året har varit tufft för alla, även för museerna. Så kanske behöver vi särskilt i år lyfta fram det fantastiska och inspirerande arbete som görs på institutionerna i landet, säger Patrik Steorn, juryordförande Årets museum, samt ledamot i Sveriges Museers styrelse i ett pressmeddelande.

Norrköping

I videon ovan hör du museipedagogen Ellika Kyndel berätta om hur viktig utställningen Medlöperi och motstånd är.

Så här lyder motiveringen för Norrköpings stadsmuseum:

”Mitt i samhällsfrågorna ställer sig Norrköpings stadsmuseum och arbetar med kunskap och fördjupning för att diskutera vår samtid ur ett historiskt perspektiv. En uppmärksammad utställning om 1930-talets nazism i Norrköping skapade diskussioner inte bara om innehållet utan även om museernas roll och museilagen. Med fokus på människan i den lokala historien arbetar museet som en mötesplats för verksamhet, samarbeten och kunskap.

I klippet nedan kan du svepa igenom den uppmärksammade utställningen på en minut:

Medlöperi och motstånd

I dagsläget är Stadsmuseet stängt p g a restriktionerna. Utställningen är därför förlängd till 14 november och museet har förhoppningar om att förlänga den ytterligare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet