Foto: Nora Lorek/TT

Myndighetsrazzia mot Norrköpingsföretag

Publicerad

Tre av sex besökta företag i Norrköping riskerar sanktionsavgifter efter kontroller genomförda av Arbetsmiljöverket, Polisen och Skatteverket. Polisen hittade dessutom personer som bör utvisas ur landet.

I Östergötland besöktes förra veckan sex företag i Norrköping som återfinns inom branscherna bilrekond, biltvätt och bilverkstad. Här kommer tre, eventuellt fyra, företag få sanktionsavgifter.

Aktionen kallas för myndighetsgemensam insats mot exploatering av arbetskraft.

– Några av de här arbetsplatserna har låg vilja eller kunskapsnivå när det gäller säker arbetsmiljö. Oftast är det fordonslyftar och trycksatta verktyg som inte är besiktade som de ska, berättar arbetsmiljöinspektören Pernilla Bergman.

Inre utlänningskontroller

Polisens del i kontrollerna i Norrköping var bland annat att göra så kallade inre utlänningskontroller.

– Allt är inte frid och fröjd. Av de tolv inre utlänningskontroller vi gjorde så hittade vi tre personer som borde sättas i förvar eftersom de inte har rätt att vistas i Sverige. Men det är bekymmersamt, därför att det inte finns tillräckligt med platser på förvaren. De måste alltså släppas igen, säger Tony Georgson, polisens operativa samordnare.

– De myndighetsgemensamma kontrollerna är jättebra. De flesta inblandade verkar nöjda. I slutändan handlar det om att folk inte ska bli utnyttjade och att konkurrensen mellan företag inte ska snedvridas genom att vissa företag tar ”genvägar”, säger Pernilla Bergman.

Fusk med kassaregister

Myndigheterna har i hela landet gjort ett hundratal besök hos företag i ovan nämnda branscher. I vissa fall kommer polisutredningar gällande brott mot utlänningslagen startas. Även Skatteverket hittade oegentligheter gällande bland annat kassaregister.

– Dessa företag ingår i branscher där risker finns att personer utnyttjas. Det kan handla om farlig arbetsmiljö, liten eller ingen lön eller att man tvingas sova på arbetsplatsen, säger Peter Englund, kriminalinspektör vid människohandelsgruppen på polisens Nationella operativa avdelning.

Insatserna är ett europeiskt initiativ som handläggs av Europol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.