Norrköpingskola har förbjudit ask.fm

Publicerad

Norrköping och Nyköping är två kommuner med skolor som har valt att blockera sajten ask.fm från deras nätverk eftersom den använts för att kränka andra. Och 15 andra kommuner i landet har gjort så, visar en granskning som Uppdrag granskning gjort.

Sajten ask.fm går ut på att kunna ställa frågor helt anonymt och den har använts till att mobba elever. Enligt uppdrag granskning så har skolor i Norrköping och 15 andra kommuner valt att blockera sajten och Djäkneparksskolan är en av dom.

– I och med att man kan vara anonym så kan inte vi som vuxna gå in och följa vad som händer, för man vet inte vem som står bakom, säger Mikael Pedersen, IT-pedagog, Djäkneparksskolan.

Han säger att det skrivs bra saker också men eftersom det förekommer hot och grova kränkningar så har skolan agerat.

– Det finns de som tycker att ni censurerar.

– Censur ska man väl egentligen inte ha. Men sedan är det våra barn vi pratar om som inte alltid vet hur man ska bete sig, vara eller vad man kan bli utsatt för, säger Mikael Pedersen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer