Tingsrätten i Norrköping. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Norrköpingskvinna dömd till två års fängelse för stölder från äldre

Publicerad

En 45-årig kvinna från Norrköping som arbetat på ett äldreboende i samma stad dömdes till två års fängelse för flera stölder och bedrägerier. Det var brukare på boendet som utsattes för brotten.

Hon döms för 3 fall av grov stöld, 3 fall av grovt egenmäktigt förfarande, 10 fall av försök till bedrägeri och 36 fall av olovlig identitetsanvändning.

Kvinnan arbetade på ett äldreboende och tog där några av de boendes id-handlingar. Med hjälp av dem beställde hon varor på internet som i vissa fall också hämtades ut. Sammanlagt var varorna värda 50 000 kronor. Hon betalade heller aldrig varorna.

Vid tre tillfällen stal hon guldsmycken från boende. Guldet pantsatte hon sedan. Brotten begicks under 2017 och 2018.

Rättspsykiatrisk undersökning

45-åringen har sagt att hon vid tiden för brotten mått mycket dåligt och ville bli avslöjad. Tingsrätten förordnade om rättspsykiatrisk undersökning, men utlåtandet därifrån säger att hon inte begick handlingarna under påverkan av allvarlig psykisk störning.

Tingsrätten anser att flera av brotten har varit av hänsynslös art eftersom de riktat sig mot äldre och att 45-åringen utnyttjat sin förtroendeställning som anställd.

Kvinnan har tidigare dömts för liknande brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet