– De har ökat maximalt i Ngulia, med nästan 50 procent, säger Fredrik Gustafsson.

Hopp för fler noshörningar med nytt LiU-avtal

Uppdaterad
Publicerad

Forskningsprogrammet Security Link på Linköpings universitet, får en fortsättning i samarbetet med Kenya för att rädda Afrikas noshörningar undan tjuvskyttar.

– Antalet tjuvskyttar har minskat och för första gången ökar nu också antalet noshörningar i Ngulia-reservatet, säger Fredrik Gustafsson, initiativtagare till  teknikprojektet i Kenya.

Över 100 i parken

När han för första gången kom till Ngulia för fyra år sedan, var det 64 noshörningar i parken.

– Nu räknar de till över 100 djur. Det är en nästan 50-procent ökning på fyra år, vilket är maximalt för noshörningar, säger Fredrik Gustafsson.

– Om många parker är uppkopplade, kan högkvarteret i Nairobi i realtid få en överblick över hela landet. Dit hoppas vi så småningom nå, säger Fredrik Gustafsson.

Tjuvskjutningarna fick ny fart 2010

Antalet dödade noshörningar och elefanter steg snabbt under tre års tid i Kenya, Botswana, Zimbabwe, Sydafrika och Namibia och har sedan legat kvar på den höga nivån.

Nu, som enda land, är det en tydligt minskning i Kenya och noshörningsgrupperna har kunnat växa till sig.

Nytt samarbetsavtal

I somras skrevs ett treårigt samarbetsavtal under av Kenya Wildlife Service och Linköpings universitet.

– Vi har utvecklat en mobilapp som underlättar bevakningen, säger Fredrik Gustafsson, som är professor i sensorinformatik och driver projektet i Ngulia.

En app i smartphone i stället för papperslappar och walkie talkie. En app som digitalisera jobbet vakterna gör idag.

Vakterna i reservatet rapporterar in spår efter såväl noshörningar som människor via appen. Ser de spår efter misstänkta inkräktare, som eldrester, fotspår eller skräp får cheferna en skarp signal i sina mobiltelefoner. Reservatscheferna i Nairobi ser parkvakternas rapporter i realtid.

Skjuta först fråga sen

För två år sedan skärpte Kenyanska regeringen lagstiftningen och de gav mer resurser till Kenya Wildlife Service. Straffen blev hårdare och vakterna har rätt att skjuta först och fråga sedan.

– De kriminella nätverken vet om att det pågår fler teknikprojekt här. De blir avskräckta och åker till något annat land.

Förra året visade Fredrik Gustafsson  upp tekniken i Botswana, som också används på ett ställe till i Kenya förutom i Ngulia.

– De har ökat maximalt i Ngulia, med nästan 50 procent, säger Fredrik Gustafsson.

Skala upp

Idén med digitaliseringen är att tekniken ska finns i flera parker. Enbart i Kenya finns ett 10-tal parker, som har tillräckligt många noshörningar för att komma i fråga.

– När många parker är uppkopplade, kan högkvarteret i Nairobi i realtid få en överblick över hela landet. Dit hoppas vi så småningom nå, säger Fredrik Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.