November 2020 – en månad av värmerekord

Uppdaterad
Publicerad

Enligt SMHI blev november i år en mycket varm månad. I framför allt Götaland och södra Svealand blev den på många håll rekordvarm.

Framför allt var det den första veckan i november som bidrog till rekordet. Enligt SMHI slogs i den veckan värmerekord för november i en sällan skådad omfattning. De största temperaturavvikelserna från det normala återfanns norröver, men där räckte det i allmänhet inte för att slå rekord. Under det här århundradet finns novembermånaderna 2000, 2011 och 2018 som får behålla sina rekord.

Blekinge hade en månadstemperatur på 9,1 grader under 2020, vilket är svenskt novemberrekord. Tidigare rekord var 8,8 vid Måseskär 1996 och Falsterbo 1938.

Norrköping

En av de mer anmärkningsvärda toppnoteringarna under första veckan i november var noteringen 18,4 i Gladhammar den 6 november. Det tangerar det svenska värmerekordet för november från Ugerup i Skånde den 2 november 1968.

Under måndagskvällen gästade Erik Kjellström professor i klimatologi vid SMHI aktuellt för att prata om klimatförändringarna. Se mer i klippet ovan.

Högsta temperaturerna i Sverige i november 2020:

Norrland: 16,7 grader (den 6:e i Hudiksvall)

Svealand: 18,1 grader (den 2:e i Örebro)

Götaland: 18,4 (den 6:e i Gladhammar)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet