Arkivbild. Foto: TT

Nu är förskolerapporten här – Ödeshög sticker ut

Skolinspektionens årliga rapport om hur landets förskolor uppfattas av såväl vårdnadshavare som personal har landat. I Östergötland har enkäten besvarats av personer i Norrköping och Ödeshög.

Enkäten har besvarats av 25 677 vårdnadshavare och drygt 7000 förskolepersonal från 899 förskolor i 54 av landets kommuner. Samtliga svar inkom under hösten 2016. De kommuner som ingått i enkäten är också de som Skolinspektionen planerar att göra regelbunden tillsyn av under 2017.

Enkäten tar upp en rad frågor om bland annat barnens inflytande och lärande, hur föräldrarna uppfattar omsorgen som erbjuds och hur informationsflödet mellan hemmet och förskolan uppfattas. Delen som riktar sig till förskolepersonal tar bland annat upp frågor om pedagogik, kränkande behandling och ledning.

Går mot strömmen

Såväl Norrköpings kommun som Ödeshögs kommun stämmer överens med resultatet för de övriga kommunerna gällande hur vårdnadshavare uppfattar förskoleverksamheten. Ödeshög sticker dock ut något genom att vara lite nöjdare än alla andra i samtliga kategorier.

Barnens behov

I Norrköping var vårdnadshavarnas uppfattning om anpassningen av verksamheten efter barnets behov den fråga som fick något lägre betyg, precis som i övriga landet. Ödeshög går dock emot trenden och är mer positivt inställd till det.

Anpassning efter barnens behov är också den enda parameter där kommunala förskolor skiljer sig från fråstående i de östgötska kommunerna. I såväl Norrköping som Ödeshög får de fristående förskolorna något högre betyg.

Indexvärden som redovisats i rapporten

Visa

Information om barnets utveckling

Normer och värden

Trygghet och omsorg

Utveckling och lärande

Anpassning efter barnets behov

Barnets inflytande

Källa: Skolinspektionen

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer