Foto: Kallestad, Gorm

Idag är julen slut

Uppdaterad
Publicerad

 Idag, den 13 januari är det tjugondedag jul. I samband med det brukar julgransplundringar infalla. Men varför firar vi egentligen?

Vi har haft traditionen sedan slutet av 1600-talet, berättar Monika Gyllkrans, intendent för arbetslivsmuseer vid Gamla Linköping.

Tjugondedag jul eller tjugondedag Knut, har sitt namn efter den danske hertigen Knut Lavard, som mördades den 7 januari 1131 och senare blev helgonförklarad.

– Hans son Valdemar den store, fick sin far helgonförklarad 1169, för det hände en del mirakel vid hans grav, säger Monika Gyllkrans.

Hans dödsdag råkade vara dagen efter trettondagen, då julen var slut. Varför vi numera firar en vecka senare förklarar Monika Gyllkrans i videoklippet ovan.

Julgransplundring

Men det här med julgransplundring kommer senare, berättar intendenten.

– Det kommer från de borgerliga hemmen på 1800-talet, där man kanske helt av praktiska skäl skulle hindra barnen från att plundra granen innan helgen var slut, säger Monika Gyllkrans.

”Finns andra traditioner”

Det finns också lokala varianter av firandet, i Skåne till exempel.

– Knut var beskyddare av Knutsgillen som annordnades framförallt i Skåne, knutsbaler där man dansade ut julen. Det fanns också en tradition i det gamla bondesamhället, där barn och unga gick runt på gårdarna och tiggde den sista julmaten och sjöng ut julen, säger Monika Gyllkrans och tillägger att allt det där blev en tradition med julgransplundring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.