• Viktigt meddelande:

    Brand med kraftig rökutveckling i ställverk utanför Stockvik i Sundsvall. Alla som befinner sig i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Marie Westman förbereder sig för provet på skyttebana utanför Mjölby. Foto: Sofie BerlinVisa alla (6)
Visa alla (6)

Nu blir det svårare att ta jägarexamen

Nu blir det svårare att klara av skyttedelen i en jägarexamen. Jägarförbunden i Sverige har beslutat att måltavlan på älgbanan ska förminskas.

– Vi ska ha träffområden så att djuren får en snabb och djurvänlig död, säger Bengt Ole Röken. Foto: Privat foto

Intresset för att ta jägarexamen har ökat de senaste åren. Trots en dipp i fjol gjorde omkring 13 000 personer provet. Nu har Jägarförbunden beslutat att förminska måltavlan på älgbanan.

– Jag tycker det är mindre bra, säger provledare Klas Lindholm i Mjölby.

– Det gamla träffområdet har funkat i över 50 år, säger Klas Lindholm, provledare för jägarexamen i Östergötland.

Oförändrat sedan länge

År 1949 infördes ett löpande älgskytte på 80 meter i hela landet. I början var det runda ringar som var träffområde. Några justeringar på måltavlan gjordes åren därefter och det är detta träffområde som har gällt fram till den 31 december 2016.

Icke dödande träffar

– Vi har tagit bort det område på figuren som inte ger ett dödande skott. Den nya måltavlan är ungefär 13 procent mindre, säger Lars Björk på Svenska Jägarförbundet.

Det nya förminskade skottfältet och träffområdet Foto: Bengt Ole Röken

Enligt Svenska Jägarförbundet beror det nya beslutet på att det kommit synpunkter på att måltavlan innehöll ett mindre område ovanför ryggraden, där ett skott/träff inte var dödande och därför borde göras om. Det var efter diskussioner med veterinär Bengt Ole Röken som beslutet drevs igenom.

– Jag upptäckte detta redan 1984 och nyare dissektioner av älgar har ökat kunskapen om älgens anatomi. Vi ska ha träffområden som är så anatomiskt riktiga att om man träffar där så ska djuren få en snabb och djurvänlig död, säger Bengt Ole Röken, tidigare chefsveterinär på Kolmårdens Djurpark.

Ritning för det nya förminskade skottfältet och det gamla.

Svårare att ta jägarexamen

För att ta jägarexamen måste man avlägga godkända prov i teori, hagelskytte och kulskytte. Det är den sistnämnda provdelen som nu berörs.

Kan det här ha att göra med att man vill göra det svårare att ta jägarexamen?

– Det kan det ha, säger Klas Lindholm.

Skyttens vy i båset. Foto: Sofie Berlin

Ändringarna gäller från den 1 januari 2017 men skyttebanorna har till den 30 juni 2017 på sig att genomföra dem.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer